Hva er aldersgrense på vape?

Når det kommer til reguleringen av aldersgrensen for produkter som inneholder tobakk og nikotin, er det viktig å forstå de bestemmelser som er på plass for å beskytte unge forbrukere. Aldersgrensen for vape, snus og røyk varierer noe fra sted til sted, men generelt sett er målet å forhindre mindreårige fra å ha tilgang til slike potensielt skadelige produkter.

Aldersgrense på vape, snus og røyk: Beskyttelse av unge helseforbrukere

I Norge er aldersgrensen for å kjøpe vape, snus og røyk satt til 18 år. Dette betyr at når du har fylt 18 år, betraktes du som voksen og har rett til å kjøpe disse tobakks- og nikotinprodukter. Dette gjelder både for butikkinnkjøp og nettkjøp.

Må du alltid vise legitimasjon for å kjøpe?

Ja, det er viktig å være klar over at selgere har rett til å be om gyldig legitimasjon dersom de er i tvil om din alder. Dette gjelder både ved fysiske butikker og nettbutikker som selger vape, snus og røyk. Det er derfor lurt å alltid ha legitimasjon tilgjengelig når du kjøper disse produktene, spesielt hvis du ser yngre ut enn 18 år. Dette er en nødvendig sikkerhetsforanstaltning for å sikre at mindreårige ikke får tilgang til slike produkter.

Selv om du handler fra en utenlandsk nettbutikk, kan det hende at du blir bedt om å vise legitimasjon når du mottar pakken, spesielt hvis aldersgrensen for vape i det landet du handler fra er høyere enn 18 år. Uansett hvor du handler fra, har selgeren et ansvar for å kontrollere alderen til kjøperen.

Fire typer legitimasjon som vanligvis aksepteres inkluderer pass, nasjonalt ID-kort, førerkort og bankkort med bilde og fødselsnummer.

Kan du kjøpe vape for venner under 18?

Ifølge loven er det kun tillatt å kjøpe tobakksprodukter for deg selv og andre voksne som er over 18 år. Dette betyr at mindreårige som ønsker at du skal kjøpe vape for dem, må vente til de selv når den lovlige alderen for kjøp av slike produkter.

Det er også viktig å merke seg at voksne som kjøper slike produkter til mindreårige, risikerer bøter og andre juridiske konsekvenser hvis de blir tatt. Dette gjelder også foreldre som gir slike produkter til sine egne barn. Loven er laget for å beskytte unge menneskers helse og trivsel, og å bryte den kan føre til alvorlige konsekvenser.